Een nieuw begin

6 aug

Ken je dat? Dat je in je leven meerdere malen opnieuw moet beginnen? Meestal niet op alle fronten, maar wel op 1 of meerdere. Op voedselgebied was dit voor mij een kleine twaalf jaar geleden. Manlief was ziek en kreeg te horen dat hij anders moest eten: Geen dierlijke eiwitten, geen zuivel en voortaan vers koken (niet met pakjes) en volkoren pasta en zilvervliesrijst. Nu ben ik met pakjes groot geworden en vreesde het ergste: Ik heb gezegd dat ik dacht dat ik dan nooit meer lekker zou eten! Gelukkig heeft manlief het tegendeel bewezen. Hij houdt van koken en heeft zelf uitgevonden hoe hij met verse producten zelf lekkere sauzen kon maken. En nadat hij weer helemaal beter was, konden ook de dierlijke eiwitten weer aan ons menu worden toegevoegd, maar de verse ingrediënten bleven.

Maar voordat we toen die stap konden maken, hadden we allebei een heel raar gevoel. Alles (of veel) wat je tot dan toe deed op voedselgebied moest anders. Maar hoe? Dat wisten we nog niet. Dat gaf een heel onbestemd gevoel.

Acht dagen geleden heb ik in 1 dag het boek Broodbuik uitgelezen (we hadden er toen net 2 weken suikervrij eten opzitten). Niet dat ik dacht dat ik een broodbuik had, maar ik kamp al mijn hele leven met overgewicht en kom heel gemakkelijk aan. Ik ben er inmiddels uit dat het niet aan de hoeveelheid voedsel kan liggen, maar het is absurd wat ik daarvan aankom. Ik ben in mijn leven minstens net zoveel afgevallen als wat ik nu weeg. En ook bij mij geldt: diëten werken niet. Maar ik ben nog nooit iets tegengekomen wat ik met mijn gezin kon doen en daardoor kon volhouden. Maar er moest iets zijn waardoor ik aankwam. Zoals vaker wanneer ik enthousiast ben, vertelde ik manlief al lezende over de resultaten en de bevindingen over tarwe. En ik kwam al heel snel tot de conclusie: ‘Schrappen van het menu’!

Maar Broodbuik gaat verder, het leert je over de glykemische index: het glucosegehalte dat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt en hoe hoger, hoe meer vet er opgeslagen wordt. Laten volkorenproducten nu de allerhoogste GI waarde hebben die er is! Er werd mij veel duidelijk. Al dat zogenaamd gezonde eten… Alles wat ze ons proberen wijs te maken op voedselgebied, heeft wederom met hele andere belangen te maken dan met onze gezondheid. Deze wijsheid heb ik op gebied van vaccinaties ook twaalf jaar geleden opgedaan, maar ik had niet gedacht dat dit ook voor voeding zou gelden.

En Broodbuik leert je ook over fructose: Suikers die in fruit zitten. Weliswaar natuurlijke suikers, maar fructose wordt ook omgezet naar glucose en is daarmee bijna net zo erg. In ieder geval is ook fruit met mate.

Een andere les gaat over AGA’s, die ervoor zorgen of je snel verouderd of niet. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit in je voordeel gaat gebruiken.

En tot slot leerde Broodbuik me ook over vetten: Welke vetten zijn goed voor je lichaam en waarom. En waarom je vetten nodig hebt en toch kunt afvallen, dan wel op je natuurlijke gewicht blijven.

De leer is dan ook: Houd je Bloedsuikerspiegel zo laag en stabiel mogelijk, hierdoor voorkom je snackbehoefte en hoef je ook niet twee uur na de vorige maaltijd alweer iets te eten én houd zo ook je weerstand op peil! Én de lijst met klachten/ziekten die verdwijnen of verminderen door je hieraan te houden is enorm!

Voor mij werd duidelijk: Alleen suiker schrappen uit je menu heeft dus geen enkele zin. De volkorenproducten die we eten hebben een nog veel erger effect op het lichaam dan de gewone suiker en verklaart ook direct waarom dit weinig effect heeft als het gaat om afvallen en weerstand verhogen.

Maandagmorgen (een dag later) geeft manlief aan dat hij hetzelfde gevoel als twaalf jaar geleden heeft: Hij weet even niet meer wat te doen. En als we het helemaal schrappen, kunnen we dat wel betalen?! Het is wel duurder, ook al eet je in verhouding minder. Rauwe noten zijn gek genoeg nog duurder dan bewerkte noten, en biologische producten zijn ook altijd duurder. Blijkbaar vinden ze ook in die markt dat je als bedrijf enorme marges mag hanteren omdat het om de gezondheid van de gewone mens gaat. Terwijl in mijn ogen gezond voedsel juist het best betaalbaar zou moeten zijn. Maar goed, dat is een andere discussie.

We komen tot een compromis: Ik start die maandag direct met eliminatie van alle graansoorten en houd mij volledig aan de richtlijnen van het boek. Manlief en de kinderen stappen over op speltbrood, wat al veel gezonder is, we schrappen het drinken van ranja (voor de kinderen), we maken ons eigen water met smaakjes en we eten voortaan veel groente en vlees en bij voorkeur een beetje rijst (50-100 koolhydraten per dag zijn toegestaan). We willen echt een nieuwe eetwijze aanwennen, en het is dan ook niet een afvaldieet pur sang. Dat iemand met (extreem) overgewicht snel resultaat zal zien is een logisch gevolg. Maar honger lijden en geen heerlijke muffins, pannenkoeken of andere zgn. dikmakers meer kunnen eten, zijn niet aan de orde. Er is ongelooflijk veel wel mogelijk, al vergt het enorm veel zoekwerk (het boek biedt een aantal recepten ter inspiratie – jammer dat het receptenboek niet tegelijkertijd verscheen). We zijn nog maar 1 week verder, ik heb me op Facebook bij talloze groepen aangesloten, vindt allerlei leuke recepten en er gaat een wereld voor me open als het gaat om alternatieve producten. Zo hebben we vanmiddag heerlijke pannenkoekjes gegeten van banaan, ei en lijnzaad hebben, belegd met kaas, witte cashewpasta, kokosrasp, kokosolie, amandelschaafsel… net wat iemand wilde. Heerlijk! En we houden de hele middag een voldaan gevoel.

In het boek gaat auteur Davis ook in op de verslavende werking van tarwe. Ik merk dat manlief daar nog erg mee worstelt. Ik krijg vragen als: ”Kan het ook zijn dat sommige mensen wel tarwe nodig hebben?” Tja, vanuit de bloedgroepdieet gedachte, heb je het wel nodig als je bloedgroep AB hebt, maar dat heb jij niet. “Maar ik moet me wel vol voelen, ik moet wel echt wat binnenkrijgen”.  Het geeft niet… Ik wil graag het bewijs gaan leveren dat het echt goed is.

Davis richt zich uiteraard uitsluitend op bovenstaande zaken. Ik combineer meerdere wijsheden die ik door de tijd heb verworven. Zo mag koken met de magnetron voor Amerikanen heel normaal zijn, ik pieker er niet over.

Kortom… We zijn weer opnieuw begonnen en ontdekken een hele nieuwe wereld. Dit is weer spannend en geeft weer wat uitdaging, iets wat ik als boogschutter wel echt nodig heb ;).

Over een maand de eerste update. Dan moet er al een flink effect te meten zijn. Net als jij, kijk ik uit naar die resultaten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: